بتن سبک يا بتن متخلخل در سال 1924 ميلادي توسط يک آرشيتکت سوئدي اختراع گرديد. هم اکنون در اروپا بتن سبک تحت نامهاي Ytong و ياhebelex عرضه مي شود. ساخت اين محصول با استفاده از تکنولوژي پيشرفته از طريق اختلاط و پخت مواد اوليه: ماسه سيليسی، آهک، سيمان، پودر آلومينيوم و آب انجام مي گيرد.
عمده خواص بتن سبک (هبلکس) به شرح ذيل است:
وزن مخصوص: هر متر مکعب حدود 600 کيلوگرم.
مقاومت فشاري : 30 تا 35 کيلوگرم بر سانتيمتر مربع با امکان افزايش آن بر حساب نياز مصرف کننده.
کار کردن با بتن سبک (هبلکس) بسيار آسان است، مثلاً به راحتي مي توان آن را ارّه نموده يا ميخ در آن کوبيد و يا جاي پريز يا کانال عبور سيم برق و لوله آب را در آن به وجود آورد. علاوه بر اين بتن سبک در مقابل آتش بسيار مقاوم است و کليه شرايط سلامت محيط زيست را دارا مي باشد.
با توجه به آيين نامه ی جديد محاسبه ايمني ساختمان ها در برابر زلزله، بکارگيري مصالح سبک وزن راه حل مناسب و با صرفه در جهت افزايش ايمني ساختمان مي باشد و بلوک هاي بتن سبک (هبلکس) تأمين کننده اين مزيت فنّي است. يک متر مکعب بلوک هبلکس حدود 600 کيلوگرم وزن دارد که برابر 866 عدد آجر به وزن 1750 کيلوگرم مي باشد، به عبارت ديگر يک عدد بلوک 20*25*60 هبلکس مطابق با 46 عدد آجر است، در حاليکه وزن آن برابر وزن 10 عدد آجر بوده و يک کارگر به راحتي مي تواند آنرا حمل نمايد و سريعاً نيز نصب مي گردد. در ضمن ملات مصرفي برابر 25% ملات مورد نياز براي اجراي همان ديوار با آجر بوده و به درصد سيمان کمتري نيز دز ملات نياز دارد . به عنوان مثال چنانچه براي اجراي يک ديوار با آجر به يک صد کيلوگرم سيمان نياز باشد همان ديوار در صورت استفاده از بلوک هاي هبلکس 15 کيلوگرم سيمان مصرف مي کند.
همچنين بار گيري و حمل بلوک هاي هبلکس که در قالب هاي 15/3 متر مکعبي بسته بندي مي شوند با استفاده از جرثقيل فکي و تريلي کفي به راحتي و اقتصادي تر انجام ميگيرد . يک تريلي 9 پالت بزرگ برابر 35/28 متر مکعب را حمل مي نمايد.
هبلکس = عايق گرما ، سرما ، صدا و مقاوم در برابر زلزله و …
هبلکس = صرفه جويي در آهن يا آرماتور ، زمان اجرا ، ملات مصرفي ، دستمزد و …هبلکس = چسبندگي قابل توجه با ملات سيمان و ماسه و گچ و خاک به موجب گواهي وزارت مسکن و شهر سازي.
مزاياي فنّي:
سبکي وزن ، عايق در برابر حرارت ، عايق دز برابر برودت ، عايق در برابر صدا ، استحکام و پايداري در مقابل زلزله ، آتش سوزي و بسياري مزاياي ديگر از محاسن بلوک هاي هبلکس نسبت به ساير مصالح قديمي نظير آجر هاي معمولي و آجر هاي سفال مي باشد .
مزاياي اجرائي:
با توجه به ابعاد و سبکي و راحتي نصب بلوک هاي هبلکس در همه ضخامت ها ، سرعت اجرا ي هبلکس نسبت به ساير مصالح به 3 برابر بالغ مي گردد.
مزاياي اقتصادي:
پروژه هاي ساختماني با استفاده از بلوک هاي هبلکس با در نظر گرفتن سرعت اجرا ، به دستمزد کمتري احتياج دارد و همچنين استفاده از هبلکس به سبب مصرف ملات کمتر و نيز کاهش بارهاي وارده به سازه به دليل وزن کم ديوار ها که موجب کاهش ابعاد سازه مي شود ، صرفه جويي قابل ملاحظه اي را در هزينه مصالح مصرفي موجب مي گردد.
به علاوه در مقايسه ميان مصالح سنتي و هبلکس اقلام زير نيز ارقام توجه اي را تشکيل مي دهند:
سرعت زياد آجر چيني با هبلکس ، سرعت زياد کارهاي تأسيساتي ، کاهش مقاطع ساختماني به هنگام محاسبه و صرفه جويي قابل ملاحظه در سازه هاي فلزي و بتني . به علاوه استفاده از هبلکس موجب صرفه جويي چشمگيري در انرژي براي سرمايش و گرمايش ساختمان بعد از احداث مي شود .همچنين ضايعات هبلکس درکل به عنوان پوکه مورد استفاده قرار مي گيرد در حالي که ضايعات زياد آجر درعمل بلا استفاده مي ماند
دستورات العمل اجرايي
1. کادر اجرايي
کارکردن با هبلکس نياز به تخصص خاصي ندارد با توجّه به ابعاد و سهولت کار با هبلکس ، سرعت اجرا نيز نسبت به آجر نيز نسبت به آجر سفال تا دو الي سه برابر افزايش مي يابد.
2. ملات مورد نياز :همان ماسه و سيمان مي باشد و با توجه اينکه بلوک هاي هبلکس يک نوع بتن سبک مي باشد و هم گوني کاملي با ملات ماسه سيمان دارد مي توان نسبت ترکيب را به پنج يا شش به يک تبديل و در مصرف سيمان صرفه جويي بيشتري نمود ، در مواردي که تيغه بندي هاي مورد اجرا با آب و رطوبت سر کاري نداشته باشند (مثل ديوار اتاق خواب ، کار، …) مي توان از ملات گچ و خاک ( به لحاظ صرفه جويي اقتصادي ) نيز استفاده نمود.
3. جذب آب:
با توجه به ابعاد و متخلخل بودن بلوک هاي هبلکس ، نم و رطوبت توسط اين بلوک ها منتقل نمي شود . در عين اين که اين بلوک ها نم و رطوبت را نسبت به مصالح مشابه جذب مي کند ، لذا در زمان استفاده از اين بلوک بايد نکات زير را رعايت نمود:
نخست: قبل از اجرا بلوک ها بايد به طور کامل خيس نمود.
دوم : ملات مصرفي را نيز بايد با رقّت بيشتري تهيه نمود.
سوم: بعد از اجرا در صورت امکان به ديوارها آب داده شود.
4. اندود گچ و خاک:
با توجّه به سطح صاف و صيقلي هبلکس نسبت به ساير مصالح در صورت اجراي صحيح ديوار ها به اندو دي بيش از 1 الي 2 سانتيمتر نياز نخواهد بود (یعني در هر طرف نيم الي يک سانت)
5. از نظر نصب تأسيسات و روکار:
مانند ساير مصالح مي باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست